Wie zijn wij?

Wij zijn Niek en Birgit

Wij wonen samen met ons zoontje Timo op de boerderij, en kennen elkaar al sinds 2013.

Niek Mangelaars is geboren op 24 augustus 1990 en opgegroeid in een gezin met 3 kinderen. Vroeger was Niek altijd buiten te vinden op de boerderij: het boerenleven is hem met de paplepel ingegoten. Van jongs af aan vond het hij het al leuk om met de koeien, katten en honden bezig te zijn. Met de trekker meerijden was altijd erg leuk, tot dat hij oud genoeg was en zelf trekker mocht rijden. Niek werkt samen met zijn vader op de boerderij.

Birgit Goossens is geboren op 18 november 1994 en ook opgegroeid op een boerderij in een gezin met 3 kinderen. Ook Birgit was regelmatig buiten te vinden, alleen niet zo vaak tussen de koeien. Meer buiten spelen met de hond en katten, maar hielp waar nodig ook graag een handje mee op de boerderij. Nu zorgt Birgit heel de week voor het maken van de zuivel en staat in de boerderijwinkel. Ook springt ze waar nodig nog bij met het werk op de boerderij.

Onze koeien

Op onze boerderij lopen ongeveer honderd koeien en kalfjes. Ze zijn allemaal zwartbont en van het ras Holstein.

Ze lopen de hele dag vrij rond in het weiland of in de ligboxenstal: ze hebben de hele dag beschikking tot vers voer en ze kunnen wanneer ze niet buiten lopen op hun dikke rubberen matrassen gaan liggen wanneer ze willen, die twee keer per dag door ons worden schoongemaakt.

Ze kunnen zich zelfs laten melken wanneer ze dat zelf willen. Daarvoor kunnen ze tussen de 2 en 5 keer per dag naar de twee melkrobots lopen. Daarin worden ze herkend aan de halsband die ze dragen, de spenen worden automatisch schoongemaakt en het melkproces begint. Tijdens het melken krijgt de koe automatisch brokken (die ze erg lekker vinden). Als ze klaar is en haar brokken opheeft wordt ze weer uit de robot gelaten. Dit gaat allemaal 24 uur per dag door.

Er rijdt in de stal ook een robotje rond dat de vloer ieder anderhalf uur schoon schuift.

Het voer dat de koeien krijgen bestaat voornamelijk uit (vers)gras en maïs, beide geteeld op ons eigen land.

Wil je meer weten of het met eigen ogen zien? Kom gezellig langs!

Zwanenburg?

De naam Zwanenburg verwijst naar het gebied Zwanenburg. In 1697 werd melding gemaakt van “een stede land, gelegen aan het rondeel op het eind van het Rietgoor, genaamd Swanenborg”. Twee jaar later wordt ‘hoeve Swaneburgh’ vermeld. ‘Zwaan’ kan verwijzen naar een voor- of achternaam of een watervogel (Anserniae). Een ‘rondeel’ is een rond gebouw.

De eind zeventiende eeuw genoemde boerderij werd in 1859 afgebroken. Aan de toen gebouwde langgevel boerderij werd in 1914 een zogenaamd voorhuis gebouwd.

  –   Heemkundekring de Heerlijckheijd Nispen

Op dit moment is het de 5ᵉ generatie van onze familie die op deze boerderij boert.

Vroeger was het hier een gemengd bedrijf met voornamelijk akkerbouw maar ook varkens kippen en koeien. De koeien stonden toen op de plaats waar nu de winkel en productieruimte zijn.

In 1976 zijn Charles, Jo (geboren hier op de boerderij), Corné en Willy-Ann, de opa, oma, vader en tante van Niek, van Wouwse Plantage naar Zwanenburg gekomen. In dat jaar werd de eerste ligboxenstal gebouwd en werd er gespecialiseerd in koeien. Later hebben Corné en Yvonne de boerderij overgenomen van Charles en Jo. In 2010 is Niek tot het bedrijf toegetreden na dat hij klaar was met zijn opleiding veehouderij. In 2017 zijn Niek en Birgit samen gaan wonen op de boerderij, en in 2019 zijn de plannen begonnen voor Zuivelhoeve Zwanenburg.